Zaawansowane szukanie.

ECU 2,9 - kasowanie immo
Autor Wiadomość
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 420
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-14, 21:02   

Jaka ulga, że na zimnym, na benzynie da radę kulturalnie ruszyć z podwórka bez szarpania i zamulania :) Napewno ulżyło poduszkom i sprzęgle :)
Ostatnio zmieniony przez lesiu11 2017-07-14, 21:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-07-17, 09:46   

lesiu11, U mnie też wreszcie nastał porządek :) A z pół roku się już do tego przymierzałem.

Swoją drogą ja jestem ciekawy co powoduje taki zachowanie ECU.
W środku nie wypatrzyłem żadnych elementów, które mogły by sie poddać próbie czasu jak np wysychające elektrolity.
Ciekawe co tam pada.
 
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 420
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-17, 12:10   

patrys4891, zakładam, że nic, tylko mapa jest pewnie inna, przez co inaczej jest dawkowane paliwo, inaczej działa krokowy itd. Nie ma innej możliwości, jest nas przynajmniej trzech z tą przypadłością Vałek poprzekładkowych :)

do tego przekopałem forum laguny, gość miał ten sam problem, doszedł sam do tego, że ma auto po przekładce z automatu i przełożył ECU z manuala i problem ustał
Ostatnio zmieniony przez lesiu11 2017-07-17, 12:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-07-17, 13:10   

Wszystko ślicznie pięknie, tylko że nie było szafek z manualami w tym silniku, więc jeżeli przekładka powoduje uszkodzenie ECU, to prędzej czy później to co wsadziliśmy też się rozjedzie.

Poza tym mapy są wgrane na stałe i jak odłączysz zasilanie to wracają do stanu fabrycznego. Jeżeli po takim odłączeniu nadal jest coś źle znaczy że coś na stałe padło.
 
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 420
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-17, 14:33   

patrys4891, stawiam piątaka, że tam nic się nie uszkodziło, po prostu komp od automatu nie ogarnia sytuacji, że prędkości obrotowe nie zgadzają się dajmy na to z obciążeniem. Pewnie też inne parametry mu nie pasują i dlatego kuleje.

obstawiam, że nic się nie rozjedzie.

btw, pamięta ktoś po co dokładany był ten jeden pin i podpinany do masy w ecu przy przekładce? Misiek mi mówił, że musiał go dołożyć, ja go nie podłączałem i nic to nie zmienia.
_________________

 
 
Daroot 
Organizator zlotu
Daroot Garage



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 07 Lut 2009
Posty: 5627
Skąd: Iława / Olsztyn

Wysłany: 2017-07-17, 14:35   

Podnosi wolne obroty w górę.
_________________
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 420
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-17, 14:39   

Tak się loguje ecu z manuala, nie wywala błedu co do niepoprawnego sterownika, jak to bywalo np przy swapie w r19, więc powinno być wszystko ok
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-07-17, 15:16   

lesiu11, a skąd masz ECU od manuala w Safrance 2,9?
 
 
 
Atropos 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH 2, 2.9 V6
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 1503
Skąd: Ustroń


Wysłany: 2017-07-17, 15:19   

Z Laguny I
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 420
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-17, 16:38   

Z laguny 1
_________________

 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-07-17, 17:08   

Z tego co wiem tam jest trocheeinna mapa.
 
 
 
Daroot 
Organizator zlotu
Daroot Garage



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 07 Lut 2009
Posty: 5627
Skąd: Iława / Olsztyn

Wysłany: 2017-07-17, 17:31   

Mam taki ecu, wydaje mi się że był ściągany immo, ale pamięć mnie zawodzi - chyba mocniejszy był automat z dołu niż manual.
Nie pamiętam już, nie chce mi się przekładać, zwłaszcza że nie mam pod ręką go teraz.
_________________
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2017-07-17, 17:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Atropos 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH 2, 2.9 V6
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 1503
Skąd: Ustroń


Wysłany: 2017-07-17, 18:26   

A jakie masz Daroot ECU w Złotej ? Wiadomo jakie ECU jest w 6-biegowej ?
 
 
Daroot 
Organizator zlotu
Daroot Garage



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 07 Lut 2009
Posty: 5627
Skąd: Iława / Olsztyn

Wysłany: 2017-07-17, 18:57   

W złotej mam seryjne ecu, tyle ze podana masa na któryś tam pin co by obroty wzrosły i tak jest. W 6 biegowej również jest seryjne ecu, również z masą podaną.
W obecnej wymieniłem tps i jest przepaść, sprawdzane miernikiem w pozycji zamkniętej - ogromna różnica w oporności, teraz nie schodzi tak nisko z obrotami silnik.
_________________
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


 Podobne Tematy 

phpBB by przemo