Zaawansowane szukanie.

ECU 2,9 - kasowanie immo
Autor Wiadomość
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-03, 22:53   

Odebrałem ECU od elektronika, niby miał być wyczyszczony i zaprogramować się do auta po włączeniu stacyjki i guzik..... gadaczka nic nie gada, za to service mryga jak szalony i zygzak tak samo, auto kręci nie odpala :( zawsze pod górkę z "fachowcami" . Ma ktoś jakiś pomysł? Możliwe, że Clipem trzeba teraz coś przyuczyć? Centralny działa, do tego gadaczka nie mówi jak przedtem, po włożeniu niepasującego kompa o błędzie immo, tylko service mryga.
_________________

 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3522
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-07-04, 08:24   

Immo nie jest tylko w ECU. Powinien przekopiować a nie czyścić.
Włóż stare ECU z nadzieją że nic się nie zblokowało.
 
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-04, 09:39   

patrys4891, stare ecu działa prawidłowo, nie działa tylko nowy komplet immo, tylko zamyka i otwiera centralny zamek

elementy immo: transponder z kluczyka, elektronika cetralnego w kluczyku, moduł "komfortu" czy jak to zwać pod poduszką pasażera na dwie wtyczki niebieska i czarna oraz ECU pod maską, nic innego nie ma. Wkładałem taki komplet od innego i działało, zatem jakby zrobił to prawidłowo, to też by działało
_________________

 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 14 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1770
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2017-07-04, 10:13   

lesiu11, temat immo poruszany na forum wiele razy . Nie wiem jak u Ciebie ale wydaje się ,że pod poduszką pasażera masz DEKODER . Ja bym tu zrobił typowe przyuczenie . Myślę ,że fchaman "myślał" ,że o tym wiesz lub samo się zrobi .
_________________
You Brought Two Too Many .
Ostatnio zmieniony przez SURU 2017-07-04, 10:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-04, 10:38   

SURU, przyuczenie czym? Clipem? jak tak to żaden problem zrobię to po południu, tylko mógł mi o tym wspomnieć, albo naprowadzić

Ja dałem fachmanowi kluczyk, dekoder o którym mówisz i ECU, także nie ma wymówki

Dekoder spiąłęm trytką z kluczykiem i odzyskałem nietknięty, nie zrywał mojej trytki


musi być coś nie dokończone, bo jak włożę kompa zablokowanego immo z innego auta to gadaczka stwierdza błąd immo, a w tym przypadku się nie odzywa tylko mrygają service i zygzak.
Ostatnio zmieniony przez lesiu11 2017-07-04, 10:45, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 14 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1770
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2017-07-04, 10:48   

Bez clipa można spróbować . Poczekaj gdzieś miałem instrukcję . Jeśli spiszesz mi kod z kluczyka to da się wygenerować 4 cyfrowy kod do wprowadzenia samemu .
_________________
You Brought Two Too Many .
Ostatnio zmieniony przez SURU 2017-07-04, 10:56, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-04, 11:06   

SURU, pilot radiowy, tam nie ma kodu 4 cyfrowego do odblokowywania. To jest bosch motronic, nie ma mozliwosci odblokowania kodem jak to bylo w przypadku starszych podczerwieni z ph1
_________________

 
 
Daroot 
Organizator zlotu
Daroot Garage



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 07 Lut 2009
Posty: 5630
Skąd: Iława / Olsztyn

Wysłany: 2017-07-04, 11:15   

Immo jest w ecu, puszka za airbagiem to sciemniacz oswietlenia oraz dekoduje sygnal sczytany z kluczyka/pętli na czytelny dla ecu.
Nic się nie przyucza, można wymazać immo z ecu i powinno działać. Kwestia dobrego elektronika.
_________________
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 14 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1770
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2017-07-04, 11:33   

Faktycznie PH2 na radio . Myślałem ,że PH1 . Ja bym jeszcze lesiu do pętli zajrzał pod kluczykiem czy nic tam nie urwane .
_________________
You Brought Two Too Many .
Ostatnio zmieniony przez SURU 2017-07-04, 11:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-04, 11:49   

SURU, nic nie urwane, orginalny komplet dziala.
_________________

 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 14 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1770
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2017-07-04, 21:40   

Lesiu a dekoder dałeś używany ? Na pewno tak . Rozumiem ,że kupiłeś go razem z kluczykiem i ecu ?
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-04, 22:04   

SURU, jakbym kupił komplet, to po co chciałbym go jeszcze raz parować/czyścić ECU :) nie da się kupić kompletu od laguny w manualu, to jest prawie nie wykonalne, poruszyłęm niebo i ziemię ale każdy te dekodery chyba pali w piecu, a kluczyk da się kupić prawię zawsze ze stacyjką i niczym więcej, nikt tego nie demontuje. Kupilem komplet z innego silnika plus dodatkowo ECU z laguny 3.0 24V w manualu. Ale to nie ma znaczenia, czy to SAFRANE czy LAGUNA, dokładnie te same numery części, zarówno dekodera jak i plipa radiowego, tylko ECU ma inny numer bo z manuala, ale z automatu w ladze ma dokładnie ten sam. Po włożeniu dekodera kluczyk otwiera i zamyka zamki i wszystko z tymi elementami gra.

ciekawostka, wpisując w CLIPie VIN z laguny v6 w manualu z początkiem B56V zamiast safranowego B54N to CLIP myśli, że mamy lagunę i wszystko z przedziału silnikowego da się diagnozować, nawet wybrać skrzynię PK1, więc nie snuć mi teorii, że coś nie pasuje.

Oddałem kompa fachowcowi i ma się temu jeszcze raz przyjrzeć
Ostatnio zmieniony przez lesiu11 2017-07-04, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 14 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1770
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2017-07-04, 22:14   

Lesiu a jest u Ciebie czerwona dioda na desce ? Jak ona się zachowuje jeśli jest po włożeniu kluczyka lub kręceniu rozrusznikiem ?
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-04, 22:40   

SURU, przed wizytą u elektronika mrugała i gadaczka gadała o zablokowanym immo, po wizycie dioda się nie zapala, tylko service i zygzak mrygają.

Gdy wkładam seryjny komplet wszystko jest cacy
_________________

 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 14 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1770
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2017-07-04, 22:48   

Masz niezgodne kody . Może być "taka sytuacja" po przekręceniu kluczyka na zapłon kontrolka wtrysku paliwa świeci przez klika sekund i gaśnie a dioda blokady wtrysku "linia życia " błyska dwa razy na sekundę , lub kontrolka wtrysku błyska a dioda świeci przez chwilę , następnie gaśnie ... silnika nie można uruchomić . U Ciebie występuje druga opcja :cwaniak:
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-04, 22:57   

SURU, dzięki za zaangażowanie, ale tak to my do niczego nie dojdziemy :) Spokojnie, ja wiem co chcę i wiem, że da się to zrobić :) A skoro koleś wziął kasę to teraz niech to doprowadzi do końca :)
_________________

 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 14 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1770
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2017-07-04, 23:00   

OK ... pisz jak to się skończy . Ale widać ,że dekoder nie czyta kluczyka . Otwieranie zamków nie ma nic do tego . Sygnał idzie kluczyk-pętla-deokder-zamki...inna linia idzie do sterownika wtrysku paliwa . Mi cały czas chodzi o DEKODER .
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-04, 23:05   

SURU, czyta, dokładnie to widać na CLIPIE ;)
_________________

 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 14 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1770
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2017-07-04, 23:20   

lesiu11 na pewno masz rację . Do bloku wtrysku musi zostać wpisany nowy kod by współpracował z nowym dekoderem . Trytytka nie była rozcięta ... pamiętasz ?
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
lesiu11 
Klubowicz



Safrane: 2000, PH2, 2.9 V6 24V, manual
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 447
Skąd: Legnica

Wysłany: 2017-07-05, 20:31   

Odebrałem po raz drugi, dalej nie działa, jak będę miał chwilę to wrzuce odczyty z Clipa. W skrócie: kod przyjęty, kluczyk obecny, immo noeaktywny.... ale nie dziala :(
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


 Podobne Tematy 

phpBB by przemo