Zaawansowane szukanie.

Działanie AC w klimatroniku
Autor Wiadomość
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2013-11-24, 21:57   Działanie AC w klimatroniku

Dziś jechałem i zaobserwowałem następujące działanie klimatronika.
Obie strefy ustawione na 20 stopni, tryb AUTO (nadmuch na górę i nogi, AC wyłączone). Ponieważ padał deszcz, to momentalnie szyby zaczęły parować. Czyli tryb odparowywanie przedniej szyby i momentalnie czysto. Wszystko idealnie.
Tylko po kilku takich przełączeniach stwierdziłem że wolę ręcznie włączyć AC i tak zostawić. Oczekiwałem że to mi osuszy szyby i dokładnie tak się stało. Jednak po chwili, szyby znowu zaczęły parować. Na wyświetlaczy NIE wy świetla się AUTO, wyświetla się AC. Przycisnąłem dwa razy AC i znowu szyby zaczęły się ładnie odparowywać (nie włączałem odparowywania przedniej szyby). Po chwili (może 2 minuty) znowu szyby zaczęły parować. Znów dwa razy przycisk AC i szyby znowu czyste.
Wnioskuję że jak wymuszam włączenie klimatyzacji, to ona się włącza na chwilę i potem wyłącza. A może to tylko klapki w mieszalniku zamykają przelot powietrza przez parownik?

Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat, lub jakieś obserwacje?
 
 
 
wojtas80 
Forumowicz



Safrane: Wersja milenijna na bogato.
Dołączył: 10 Sie 2012
Posty: 186
Skąd: Jaworze

Wysłany: 2013-11-24, 22:55   

Na temat działania klimatyzacji to nie wiem :( ale miło wiedzieć, że nie tylko mi szyby parują ;)
Moja dobra rada: NIE stosuj preparatu Anti-Fog firmy K-2 :mad: :wsciekly:
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1756
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2013-11-25, 08:26   

Tak jak mi parują to chyba nikomu . Praktycznie teraz to bez klimy nie ma jazdy ! No chyba ,że z otwartą szybą i zimnym łokciem.
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2013-11-25, 09:59   

no dobra, ale czy jak włączycie AC to szyby się odparowują? nie wyłącza się klima po jakimś czasie?
 
 
 
wojtas80 
Forumowicz



Safrane: Wersja milenijna na bogato.
Dołączył: 10 Sie 2012
Posty: 186
Skąd: Jaworze

Wysłany: 2013-11-25, 11:50   

Tak jak Ty nie próbowałem. Zawsze używam przycisku do odparowywania, a jak są przejrzyste to z powrotem AUTO
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1756
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2013-11-25, 14:45   

Robię tak samo . Jak włączę odparowywanie to klapki kierują całe powietrze na przednią szybę nadmuch włącza się na full . Następnie wyłączam i wszystko wraca do normy ,
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2013-11-25, 14:52   

rysio123, to normalne, ale ja pytałem o co innego
patrys4891 napisał/a:
Na wyświetlaczy NIE wy świetla się AUTO, wyświetla się AC. Przycisnąłem dwa razy AC i znowu szyby zaczęły się ładnie odparowywać (nie włączałem odparowywania przedniej szyby). Po chwili (może 2 minuty) znowu szyby zaczęły parować. Znów dwa razy przycisk AC i szyby znowu czyste.


Chodzi mi o to że jak jestem w trybie AUTO, powiedzmy że 20 stopni z obu stron, nawiew kierowany na górę i na nogi, AC się nie wyświetla. Szyby mi zaczynają parować, więc zamiast wciskać wichurę na przednią szybą, to ja przyciskam AC. Wtedy sprężarka się załącza, tryb AUTO znika i też się odparowuje. Tylko po chwili znowu zaczyna parować. Wtedy przyciskam dwa razy AC (czyli wyłączam i włączam) i znowu mi odparowuje a po chwili znowu zaczyna parować.
Na mój mały rozumek to dość interesujące zachowanie :zdziwko:
 
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1756
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2013-11-25, 15:51   

Czyli norma ! Odparowane , i zaraz od nowa to samo . Nie ma się czym przejmować . Jak pisałem wcześniej mi paruje cały czas no chyba ,że przejadę jakieś 20-30 km to wtedy przestaje.
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2013-11-25, 16:12   

Na moją logikę jak wymuszę włączenie klimy, to klima powinna działać i już a nie się po chwili wyłączać. Pomijając niskie temperatury kiedy się klima nie załącza mimo świecącego się AC.
Chyba że moja logika jest zupełnie inna niż twórców tego całego klimatronika?

rysio123, rozumiem że u Ciebie się dzieje tak samo?
 
 
 
Safrankowicz 
Forumowicz



Safrane: Citroen C5 2,0 HDI 2009r. kombi
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2009
Posty: 251
Skąd: Rzeszów / Chełm

Wysłany: 2013-11-25, 21:11   

Patryś, u mnie jest tak, jak włącze AUTO a na temperaturach mam poustawiane np 17st i na zewnątrz troche cieplej to wraz z auto włącza mi się klima AC, jak jest zimniej i ustawie po 19st i dam auto to AC nie zapala się, czyli wszystko zależy od panujących warunków. Jeżeli włącze klime to AC się świeci i działa non stop aż jej nie wyłącze (przy AUTO klima (znaczek AC) może się wyłączyć lub pojawić - zależne od panujących warunków).
Nie zauwazyłem tego zjawiska jak u Ciebie że jak dwa razy nacisne AC to się wyłącza po jakimś czasie.
A jak raz włączysz AC to się świeci cały czas? czy też po jakimś czasie znika?
Czy nie masz tak, że pulsuje/mruga Ci na wyświetlaczu AC? bo to jest też info że klima niesprawna.
Odnośnie odparowywania to przyciskam odparowywanie, moment odparuje i wtedy zapodaje AUTO i nie mam już problemów z parowaniem szyb.
_________________
była
od 2006 do 2014r.
1999r, 3.0 V6 24V,
194kM, automat, LPG
 
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2013-11-25, 21:28   

Safrankowicz napisał/a:
Nie zauwazyłem tego zjawiska jak u Ciebie że jak dwa razy nacisne AC to się wyłącza po jakimś czasie.

nie nie nie
patrys4891 napisał/a:
przyciskam AC. Wtedy sprężarka się załącza, tryb AUTO znika i też się odparowuje. Tylko po chwili znowu zaczyna parować. Wtedy przyciskam dwa razy AC (czyli wyłączam i włączam) i znowu mi odparowuje a po chwili znowu zaczyna parować.

chodzi o to że tak jak by klima przestawała działać, przez co szyby zaczynają parować a AC cały czas się wyświetla
 
 
 
Safrankowicz 
Forumowicz



Safrane: Citroen C5 2,0 HDI 2009r. kombi
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2009
Posty: 251
Skąd: Rzeszów / Chełm

Wysłany: 2013-11-25, 21:35   

patrys4891 napisał/a:
...chodzi o to że tak jak by klima przestawała działać, przez co szyby zaczynają parować a AC cały czas się wyświetla


Jak się świeci to musi klima chodzić, może poprost za mały nadmuch dajesz i nie wyrabia dlatego parują, no nie wiem już sam.
_________________
była
od 2006 do 2014r.
1999r, 3.0 V6 24V,
194kM, automat, LPG
 
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2013-11-25, 21:52   

tylko czemu jak Wyłączę i włączę AC bez zmiany siły nawiewu to mimo to się odparowuje?
może mieszalnik zamyka przepływ powietrza przez parownik, przez co nie osusza powietrza mimo że sprężarka cały czas chodzi?
 
 
 
gines16v 
Forumowicz


Safrane: RENAULT SAFRANE 2.5 20V 99'
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 144
Skąd: Barlinek Zachpom

Wysłany: 2013-11-26, 21:55   

Po obserwacjach w swoim aucie stwierdzam że klima na auto załącza się na ileś sekund w celu osuszenia powietrza i wyłącza. Ponieważ nie mamy już lata i ustawiamy większą temp. a po za tym bierze chyba odczyt z czujnika temp. zewnętrznej więc nie chodzi cały czas tak jak to ma miejsce latem gdy mamy ustawione 18 czy 16 stopni.
Jest to tylko wyłącznie moja opinia zdiagnozowana na podstawie mojego auta i niech wypowiedzą się inni :hurra:
_________________

 
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2013-11-26, 22:00   

no ale powtórzę jeszcze raz. nie chodzi mi o tryb AUTO!

Poza tym Wątpię żeby w Safrankach był czujnik wilgotności i osuszał powietrze klimą jak jest potrzeba. Chyba że jestem w błędzie?
 
 
 
gines16v 
Forumowicz


Safrane: RENAULT SAFRANE 2.5 20V 99'
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 144
Skąd: Barlinek Zachpom

Wysłany: 2013-11-26, 22:05   

Czujnika wilgotności nie ma. Ale jak sam załączasz AC na ustawionych 22 stopniach to klima działa tylko by osuszyć powietrze a zarazem nie ma konieczności aby działała cały czas.
W tamtym roku już się wnerwiałem że znów mi coś padło bo sama po kilkunastu sekundach się wyłączała :rotfl:
_________________

 
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3506
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2013-11-26, 22:16   

gines16v napisał/a:
W tamtym roku już się wnerwiałem że znów mi coś padło bo sama po kilkunastu sekundach się wyłączała

noooo i właśnie o takie zachowanie mi chodzi. Znaczy że tttm?
 
 
 
pawcio126 
Forumowicz


Safrane: 1999 Ph. II 2.0
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 58
Skąd: Głowno

Wysłany: 2013-11-27, 20:32   

A ja tam klimy nie używam, 22* na klimatroniku i nic nie paruje ;) Nawiew na twarz ustawiony ;)
 
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1756
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2013-11-27, 20:58   

U mnie np. w 2016V nie paruje a w 22dt paruje i to bardzo. :szok:
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
pawcio126 
Forumowicz


Safrane: 1999 Ph. II 2.0
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 58
Skąd: Głowno

Wysłany: 2013-11-27, 21:08   

Może filtr kabinowy masz już do wymiany ;)

Albo podłoga, al'a Flinston :D
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


 Podobne Tematy 

phpBB by przemo